Boosta ditt immunförsvar inför vintern

Immunförsvaret, eller immunsysemet som det också kallas, är ditt försvarssystem och håller dig vid liv. Mycket ny forskning inom tex cancer handlar just om hur man stärker eller balanserar sitt immunsystem (IS). Det finns många olika immunförsvarsceller och de har alla specifika uppgifter i kroppens krigshantering. Immunsystemets primära uppgift är att fighta mikrober som invaderar kroppen – väldigt likt ett lands militära försvar. Har ett land en svag försvarsmakt ökar risken för invasion. Du kan även läsa denna intervjun hos Food Pharmacy. 

Vad kan försvaga kroppens försvarsmakt?

Ditt immunförsvar kan bli försvagat men det kan också bli för effektivt och detta är inte heller bra. Ett immunförsvar som är för svagt orkar inte fighta alla inkommande inkräktare. Ett immunförsvar som är överaktivt börjar tex fighta mot sig själv och föra självkrig som i autoimmuna sjukdomar (AIS). En person kan både ha ett överaktivt och samtidigt ett trött IS. Det kan vara samma saker som försvagar eller överaktiverar ditt IS. Som jag nämnde innan är det IS som håller dig vid liv och fightar inkräktare som mikrober (tex virus, bakterier, svampar, parasiter). En annan primär uppgift är att skydda kroppen mot konstiga celler som muterar vilket slutligen kan leda till cancer formation. Det bildas dagligen muterade celler och dagligen förgör IS dessa muterade celler lika snabbt.

Vad är det då för saker som stör IS så mycket att det inte klarar av att fighta bort tex muterade celler eller mikrober?

Listan på orsaker kan bli lång… Fel mat, gifter, stress, depression, latenta mikrober, näringsbrister, kronisk inflammation, dålig tarmhälsa. Tex om ditt IS konstant måste fighta mat som kroppen inte tåler men som du ofta äter så måste soldaterna fighta mycket mer. Ni kan ju själva tänka er hur trötta dessa soldater måste bli – de ’’går in i väggen’’ och orkar tillslut inte fighta the real bad guys som virus, bakterier eller muterade celler (sådant som IS är evolverat till att fighta). Resultatet är att du får frekventa, långa el utdragna förkylningar/influensor, allmän sveda & värk, kroniska besvär och risken för cancer ökar.

Det känns som att influensorna blir starkare och starkare för att virusen blir starkare och starkare, stämmer det? Varför det i så fall?

Ja det kan man säga. Mikrober har en överlägsenhet i att överleva. De har funnits sen tidens begynnelse och kommer finnas kvar långt efter det vi människor försvunnit från jorden. Mikrober utvecklas och anpassar sig och kommer aldrig riktigt låta sig bli lurade av mediciners framfart. Sedan känns det som att många människors hälsa är sämre nu än förr, främst vår tarmhälsa. ’’Varför det’’ frågar ni, ja detta är en fråga med ett gigantiskt svar. Jag håller just nu på att läsa en bok som heter ’’Brain maker’’ av Dr David Perlmutter som även skrivit ’’Grain brain’’. Han och många andra läkare/forskare/experter pratar mycket om människors mikrobiome (tarmfloran) som består av miljarder mikrober. Det finns 10 mikrober för varje mänsklig cell så de är betydligt fler än vad vi är. Svårt att förstå men dessa mikrober har en otrolig impakt på vår hälsa och då även vårt immunförsvar. Majoriteten av sjukdomar kan bli traced back till en ohälsosam tarm. Dr Perlmutter har skrivit en hel bok om detta (baserad på hundratals studier) så är det näst intill omöjligt att sammanfatta svaret i en liten intervju J. Summan av kardemumman är att om tarmhälsan och din microbiome mår bra så mår oftast resten av kroppen också bra.

Det är ju vanligt att folk vaccinerar sig mot influensa, är det något man ska göra?

Jag vill inte stöta mig med någon….men jag skulle aldrig göra det på mig eller mina barn. Sen får människor göra vad de vill. Det finns många näringsämnen som är susen för hälsan.

Hur kan man själv boosta sig och sitt immunförsvar inför influensatider?

Om du vet vad som negativt påverkar ditt IS, dvs sådant som bränner ut dina soldater, så är det bara att ta bort alla dem sakerna. 1) Du kan rensa upp i kosten och äta sådant som IS generellt reagerar mindre på. Många spannmål (som gluten & vete), mejeriprodukter, dåliga fetter (som chips & fries), socker, godis, kakor, bullar och raffinerade kolhydrater är sådant som immunförsvaret INTE gillar. Tänk dig själv vad som händer ifall dina soldater måste fighta sådant här ’’trams’’ flera gånger per dag. De blir trötta och orkar sen inte fight the real bad things. Är massa grönsaker/frukt/bär i regnbågens färger, bra proteiner och fetter. Drick vatten. Gör gröna juicer och smoothies. 2) Se till att du inte exponerar dig för för mycket gifter. 3) Va mindful, lycklig, positiv, brinn för något, djupandas ett par gånger dagligen (tex på tunnelbanan el i bilen), lev livet och omge dig med människor du mår bra av. 5) Träna lagom mycket.

Mer eller mindre allt du gör involverar ditt immunförsvar. Dina soldater vill inte fighta saker som fel mat. Ät bra och ta hand om dina soldater. Va snälla mot dem. Låt dem gå på spa och vila upp sig så att dem kan fighta för dig när det verkligen behövs.

Live well, be well! Xoxo Maria