En hälsosammare jul

Jag älskar julen och tycker det är den mysigaste av alla högtider. Jag är också en riktig ”foodie” och älskar mat. Dock frossar alldeles för många människor under framför allt jul och nyår att sjukdoms- och dödlighetsstatistiken aldrig är så hög som då och att akuten är full av hälsorelaterade problem. Vi vill ju ändå unna oss, det är ju ändå jul.

Screen Shot 2015-12-14 at 10.10.09

Mina tankar kring att unna sig inför helgtider.

I början av min karriär så sa jag till mig själv att jag inte skulle vara den typ av tråkig näringsterapeut som förbjuder all rolig mat men med tiden, mer erfarenhet och kunskap så har jag blivit exceptionellt restriktiv med kosten. Majoriteten av människor äter en på tok för inflammatorisk kost. Detta kan man se i alla de kroniska, neurologiska och autoimmuna sjukdomar som ökar explosionsartat i alla länder som adapterat en västerländsk kost. I min mening så unnar sig människor för mycket och för ofta. Det är frekventa fikor med bulle, fredagsmys, lördagsgodis, godis mitt i veckan, semlor i flera månader, saft till maten, påskmust från februari osv osv. Det finns en anledning varför Sveriges sjukhus började öppna upp avdelningar för överviktiga barn för ca 20-25 år sedan. Detta är ingen tillfällighet.

Om du vet eller antar att du inte tåler något av det du äter, dvs det ger dig olika symptom, så ska man inte vräka i sig mer av det under julen. Som om kroppen skulle ge dig ett fripass bara för det är högtid….. Kroppen tar upp ALL näring/antinäring om det inte är för att du skadat dina tarmludd och du inte kan ta upp det (but then you are in trouble….). Socker är heller inte något man ska konsumera dagligen. Det är ett gift. Det finns flera studier på djur och människor som visar att socker är mer tillfredställande och beroendeframkallande än illegala droger som kokain då de binder med samma receptorer i hjärnan. Scary stuff och detta ger vi utan tvekan till våra barn.

Givetvis kan man såklart unna sig under högtider men gör det med måtta!

Det finns mat som man traditionellt äter under julen och som man kan fortsätta äta med gott samvete. Klementiner och Svenska äpplen är jättegoda just nu. Drick Chai te (rött, grönt eller svart). Food Pharmacy samt andra hälsoställen har många recept på smarriga och nyttigare frestelser. Riktigt mörk choklad är både gott och innehåller mycket antioxidanter. Drick 2-3 glas vin i veckan. Gör en smoothie med grön/svartkål, jordnötter, banan, frysta blåbär, kardemumma och Renée Voltaire Smoothie Boost. Nötter är super nyttigt (om du tåler dem) – varför inte prova på nötter du aldrig tidigare smakat? Just nu är svensk kål i säsong och googlar man finns det massa smakrika recept. Jag äter någon form av kål varje dag då det är så nyttigt. Friends of Adam som är ett glutenfritt bageri har nu ett vörtbröd och jättegoda pepparkakor. Prova själv baka något glutenfritt…..Prova!

Vilken är värstingen på julbordet är något jag ofta får höra. Jag skulle säga bröd, knäckebröd, kakor och kex. Folk tror att man måste äta flera brödskivor för att ’’få en bra mage’’. Vad som istället händer är att man får i sig en glutenbomb som antänder en inflammatorisk skogsbrand kryddat med akrylamid. Branden börjar i tarmen men sprider sig snabbt till ALLA andra delar av kroppen inklusive hjärnan.

För dem som inte ’’tror på gluten’’ så är akrylamid är ett farligt ämne som bildas när man hettar upp mat över 100 grader (glutenfritt eller inte). Värsting bovarna är potatis, pommes frites, kaffe, bröd/kex/kakor och frukostflingor som uppkommer vid ugnsbakning, fritering och rostning (ej kokning). Man vet vad som händer när kroppen utsätts för högre halter av akrylamid (cancer, neurologiska skador, fertilitetsproblem)[1] men man vet inte vad som händer när man får i sig lite varje dag. Vad händer när skador på celler och neuroner ackumuleras och kroppen tillslut inte kan kompensera för de skadorna och spannen rinner över?

Mina tre bästa tips för en hälsosammare jul.

  1. Respektera din kropp och hjärna. När det gäller gluten, socker och dåliga fetter lev efter mottot ’’less is more’’. Ät massa med brysselkål, grönkål och lax i alla olika former. Ju mer grönsaker i regnbågens färger du äter desto mer skydd har du när du väl unnar dig onyttigheter. Drick 2 liter vatten dagligen. Mys UTAN sötsaker och kakor.
  2. Bunkra upp med sömn och fyll på dina reserver med bra hormoner.
  3. Vila, gå ut i naturen, umgås med familj och vänner. Va snälla mot varandra. Kramas!

God Jul och Gott Nytt År! 

[1] http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/akrylamid/