Orkar du läsa detta funkar nog din hjärna….

Idag tänkte jag skulle skriva lite om hjärnan. Dock behöver jag först informera om de nya GDPR regler som träder ikraft och som ingen kunnat missa. Vi blir dagligen mailade om att samtycka till företags integritetspolicies – vilket är jättebra. Jag besparar er denna infon från mig men vill säga att jag aldrig kommer dela era mailadresser med någon. Dock håller jag på att starta upp ett nytt företag som heter Nordic Wellth och Maria Näringsmedicin kommer integreras i detta nya bolag och utskick kommer då ske härifrån. Dock gäller samma sak: vill ni inte längre ha dessa utskick så kan ni avregistrera er – lätt som en plätt.

Så, till det jag vill skriva om – hjärnan. Det är mycket fokus på hur och vad man kan göra för att få en frisk kropp. Man ska ha bra balans på sina tarmbakterier för att ha hälsosam tarm. Man ska äta näringsrik och antiinflammatorisk mat. Man ska sova tillräckligt och träna rätt osv. Jag håller helt med om allt och under mina konsultationer så pratar jag ideligen om detta. Dock finns det något jag fokuserar på ännu mer – och det är hjärnan. Får man den att fungera optimalt så fungerar kroppen betydligt bättre.

Kanske är detta något som känns igen? Lider du av brain fog / hjärndimma (dvs svårt att tänka klart och fokusera)? Kanske har du märkt att din kognitiva förmåga att ’’hitta ord’’, komma ihåg saker, namn och ansikten blivit sämre? Måste du ta foto på gatunamnet när du parkerar för annars kommer du inte ihåg var du ställt bilen? Har din tankeuthållighet att kunna fokusera länge på något blivit kortare? Känner du dig helt slut när du kört bil i 3-4 timmar? Kanske är det svårare med matte och räkna ut saker? Säger du på skoj ’’gud det känns som om jag har Alzheimers’’? Har balansen blivit sämre, går du in i saker, har du blivit klumpigare? Har du förstoppning och måste ta linfrön för att magen ska fungera? Blir du arg, irriterad och trött under dagen? Har du lågt blodtryck, blir yr när du reser dig upp eller har kalla händer, fötter och nästipp? Känner du dig ofta låg, ledsen eller deppig (jag brukar fråga om glädjedimmern är nerdimmad)? Har du börjat dra dig tillbaka, vill inte vara social och göra saker längre? Har du märkt att du är mer orolig och nervös över saker och kan inte sluta ’’mala runt tankar’’? Behöver du kaffe för att kunna tänka och mentalt fungera? The list goes on and on! Vet ni vad? Allt detta är tecken på att din hjärna inte fungerar optimalt.

Hjärnan är ett organ som folk i största allmänhet inte direkt tänker på eller att den är kopplad till kroppsliga funktioner. Den bara finns och man förutsätter att den ska fungera. Men vad händer när den inte gör det? Hjärnan känner ingen smärta och kan inte säga till när något är fel, så som andra kroppsdelar kan. Under tiden som din hjärna sakta men säkert påverkas kan man istället observera kroppsliga symptom som bottnar i en bristande hjärnfunktion. Har du ont i magen så inser man nog att något är fel i den regionen. Man kan heller inte göra ett enkelt blodprov för att testa sin hjärna (så schysst det hade varit!). Detta gör det givetvis betydligt svårare att identifiera neurodegenerering och neuroinflammation.

De kurser jag gjort i USA inom Funktionell Neurologi fokuserar mycket på vad det är en hjärna behöver för att fungera optimalt. Till exempel: låt oss säga att någon blivit utbränd och får råd att stötta sina binjurar med rätt mat, binjuretillskott och vila. Detta är såklart jättebra men kommer ta ganska lång tid. Själva utbrändheten sker först och främst i hjärnan – binjurarna är bara en passiv tillverkningsfabrik. Hjärnan dikterar och signalerar hur mycket kortisol som ska produceras och sen gör binjurarna det. Mängden kortisolproduktion regleras av Paraventricular nucleus i hypotalamus så därför måste en utbrändhet stöttas ’’top down’’ från hjärnan och inte bara genom binjurestöd.

Detta gäller de flesta symptom i kroppen. Inflammation i kroppen, för högt homocystein, autoimmunsjukdom, läckande tarm, infektioner med mera bryter ner blod-hjärnbarriären vilket i sin tur påverkar hur din hjärna fungerar och är i längden associerat med läskiga ord som Alzheimers, Parkinsons, depression, kroniskt trötthetssyndrom, ADHD och kognitiv försämring/dysfunktion. Det som är viktigt att påpeka här är att om en blod-hjärnbarriär kan skadas så kan den också repareras med rätt hjälp.

Så vad är det hjärnan behöver för att fungera optimalt? Det finns några ’’ingredienser’’ som är viktiga och man behöver se över följande:

  1. Har du kalla händer, fötter och nästipp, är du ofta kall och trött eller har lågt blodtryck? Har du en kombination av detta kan man nog anta att du inte syresätter dina celler optimalt. Hjärnan är på toppen och med ett lågt blodtryck så kommer inte syret upp i hjärnan. Det är viktigt att få upp blodvolymen och syresätta hjärnan då detta är en livsviktig ingrediens för neuronerna. Är du inte saltkänslig så kan du dricka flera gram Himalaya salt i mycket vatten. Räligt som tusan……men funkar för många. Man kan träna hårt och även ta vissa tillskott för att öka cirkulationen.
  1. Det är otroligt viktigt att se till att man inte lider av anemi. Isf måste man kolla upp vilken form. Är det järnbristanemi? Har man normal värden av röda blodkroppar men högt ferritin (inflammationsdriven)? Är det B12 brist, eller är det någon annan form av anemi? Att gå igenom dessa tar tyvärr för lång tid så det kan jag göra vid ett annat tillfälle. Viktigt att veta är ifall något av detta är fel så kolla upp det med din läkare. Det är viktigt att ha bra värden av röda blodkroppar, hemoglobin och järn eftersom detta hjälper transportera runt syre i kroppen och upp i hjärnan.
  1. Har du ojämnt / reaktivt blodsocker – svajar det mellan för lågt eller för högt? Detta är ett vanligt problem hos många människor och ganska lätt att fixa till. Det viktiga med blodsockerreglering är att alltid se till att hjärnan har energi. När man inte tillför hjärnan energi så svälter man neuronerna – de freakar ut och dör tillslut – detta kallas för neurodegenerering! Läskigt eller hur men så coolt att varje människa kan påverka sitt eget blodsocker. Har du metabolisk flexibilitet – kan du skippa måltider och fortfarande fungera i kropp och knopp? Många kan inte detta utan blir arga, irriterade, får huvudvärk, blir yra, svettas, kan inte tänka etc – då är det dax att ta kontroll över vad och när du äter!
  • Man kan hjälpa hjärnan att få maximalt med energi genom att balansera blodsockret. Ät frukost, lunch och middag. Ät protein (ca 1-1.5 gram per kg kroppsvikt), fetter och grönsaker främst ovan jord. Vet man att man brukar få en dipp på eftermiddagen vid tre tiden så måste man äta en proteinrik snack 30 minuter INNAN tre för att behålla full hjärnfunktion!! Balanserar man blodsockret under dagen så balanseras det även bättre under natten vilket resulterar i att man oftast sover bättre. Måste jag skriva det uppenbara: lev inte på kaffe, bullar, sötsaker och pastaluncher….
  • Man kan även testa äta en ketogen kost, dvs ta bort kolhydrater med stärkelse (främst gryn, rotfrukter, baljväxter) och leva på grönsaker ovan jord (samt lök), bär, animaliskt protein och fetter. Detta gör att man bränner ketoner (fria fettsyror) istället för glukos – kroppen blir en fettförbränningsmaskin. När man bränner ketoner så producerar detta mer energi än när kroppen bränner glukos. Dessutom kan ketoner användas som ett utmärkt bränsle för hjärnan. Atleter måste ha mer stärkelsekolhydrater så ketogen kost är oftast inte att rekommendera för dessa personer.
  • Om man kraschar på en ketogen kost så betyder det att man INTE har metabolisk flexibilitet. Man kan då tillsätta minsta mängd stärkelsekolhydrater som baljväxter, glutenfria gryn, rotfrukter, squash och pumpa för att balansera blodsockret. Om man vill kan dessa fasas ut så att man tillslut bara lever på grönsaker (i alla regnbågens färger), bär, fett och protein. Jag skulle säga att generellt sett mår de flesta människor riktigt bra av att äta på detta viset.
  • Många personer mår superbra av tillfällig fasta. Detta dämpar inflammation i kroppen och är mycket hälsosamt för hjärnan och allmänna hälsan. Tillfällig fasta kan göras på olika sätt: 1) man kan göra den över natten: män klarar oftast av längre perioder på upp till 18 timmar, medan kvinnor kanske bör hålla sig till 14-16 timmar. Jag tycker att alla hälsosamma vuxna bör kunna fasta i 12 timmar över natten. 2) man kan fasta en dag i veckan eller 3) man kan fasta 2-3 dagar i månaden. Jag tycker inte man ska fasta längre än 3-4 dagar utan läkare eller certifierad näringsterapeuts tillsyn för kroppen behöver vissa aminosyror annars börjar den bryta ner proteiner.
  1. Sist men inte minst, har du problem med tarmen, gallan, immunförsvaret, infektioner, autoimmunitet eller sköldkörteln så är det viktigt att åtgärda detta. Tyvärr tar det alldeles för lång tid att gå igenom dessa kategorier så det får jag också göra vid annat tillfälle.

Det jag ville förmedla med denna artikel är att mental ohälsa, hjärn- och kognitiva symptom, Parkinsons, Alzerimers, demens och neurodegenerering INTE är något som man måste acceptera bara för att man åldras. Hjärnan är ett organ som bör behandlas med respekt.

Ta inte din hjärna för givet utan sköt om den idag så kommer den att sköta om dig när du åldras!

Best in health, Maria