Sköldkörteln mer komplicerad än man tror

Hejsan, nu var det verkligen länge sedan jag skrev något. Jag måste erkänna att det inte är min starka sida att blogga men nu bara måste jag dela med mig av det seminarie jag var på i helgen. Destination: New York City, titeln på seminariet: ”Mastering the Thyroid”.

Jag är sedan länge en stor fan av Dr Datis Kharrazian, som enligt mig, är en av dem mest skickliga och välrenommerade forskaren, utbildaren, författaren och doktorn i USA. Dr Kharrazian har skrivit hela kursmaterialet och det var en extremt intensiv tre dagars utbildning fullspäckat med ytterst värdefull och användbar information om sköldkörteln. Jag har redan varit på hans ”Mastering brain chemistry” i LA och vet hur ytterst bra dessa utbildningar är.

Orsaken till att jag åkte var för att en stor proportion av de klienter som kommer till mig har någon form av sköldkörtelobalans eller autoimmunitet (främst Hashimotos). De flesta som söker hjälp inom den konventionella sjukvården blir endast satt på syntetiska mediciner i tron om att de kan behandla förhöjda TSH värden samt autoimmunitet. Tyvärr är den alternativa vården inte mycket bättre då kunskapen hos många näringsterapeuter är för på tok för låg och behandlingsplanen knaper. Något som både alternativ och konventionell medicin har gemensamt är att otillräckliga tester görs och majoriteten av de grundläggande anledningarna till varför man har obalans och/eller autoimmunitet missas.

Genom åren har jag läst mycket om sköldkörteln men måste erkänna att min kunskap inte heller varit i topp då det finns otaliga bakomliggande orsaker till obalanser. Det var först när jag för några år sedan läste Dr Kharrazian’s bok ”Why do I still have thyroid symptoms when my blood tests are normal” som jag verkligen insåg hur komplex sköldkörteln är. Detta var såklart anledningen till att jag åkte till USA – för att lära mig mer. Jag insåg heller inte nödvändigheten att testa alla de markörer som Dr Kharrazian rekommenderar. Tyvärr finns inte ens hälften av dessa markörer i Sverige så nu kommer jag definitivt be de klienter som uppsöker min hjälp för sköldkörtelproblem att testa privat för att få en komplett bild av vad som gått snett.

Det är nog inte många som inser att det finns 6 olika typer av hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion). Jag kände till alla men hade inte tillräckligt med djup kunskap om var och en för att effektivt kunna behandla. Tyvärr svarar bara en av dessa på Levaxin (endast förhöjt TSH och alla andra 8-9 sköldkörtelvärden är helt bra). De andra 5 typerna är 1) Primär hjärna/hypofys sekundär hypotyreos, 2) Hashimotos en autoimmun attack som i grunden inte alls är en sköldkörtelfråga utan ett immunologiskt problem. I USA bidrar Hashimotos till 90% av all hypotyreos, 3) Thyroid Binding Globulin, en bindningsproteinfråga, 4) Omvandling av T4 till T3 och 5) Resistens, när sköldkörtelreceptorerna blir resistenta mot sköldkörtelhormonerna så blodprovet ser perfekt ut men personen lider av hypotyreos.

Alla dessa olika typer av hypotyreos svarar dåligt på både syntetiska mediciner och naturliga tillskott för de grundar sig bland annat i: hypofysproblem; brist på serotonin, dopamin och andra näringsämnen; neuroinflammation, tarminflammation och inflammation i allmänhet; allergier och överkänsligheter; förhöjt östrogen (tänk p-piller och HRT), testosteron, homocystein eller insulin; metyleringsproblem; blodsockerobalanser; mikrobiella infektioner; dålig tarmflora; stress och förhöjt kortisol samt leverproblem och bristande biotransformation (detox). Förutom hypotyreos kan man ha hypertyreos (förhöjd funktion), autoimmunitet som Hashimotos eller Graves sjukdom, tyreoidit, struma (svullen sköldkörtel) och olika former av knutor och cancer.

Som ni ser är sköldkörteln betydligt mer komplex än vad dagens sjukvård anser den vara. Jag ska nu läsa klart pärmen med kurslitteratur på 250 sidor för att lära mig mer. Jag hoppas med tiden kunna bli ännu bättre för att möta mina klienters behov så att de slipper må dåligt.

Önskar er en härlig oktober!

Maria