Boosta immunförsvaret och gör dig mer motståndskraftig mot virus!

Det är många frågor och oro kring det nya Coronaviruset (COVID-19). Är det ett vanligt virus eller mycket farligare? Vem kan man lita på när experter uttalar sig olika i medier? Kommer det att bli en upprepning av Spanska sjukan 1918 som startade som en vanlig influensa men som kom tillbaka med kraft och blev ännu värre? Ganska omöjligt att säga och det är bara i efterhand vi kommer få en klarhet i vad som egentligen hände. Det är nog just ovissheten som gör att många blir oroliga och en del bunkar upp med mat och toapapper.

I all denna ovisshet så frågar jag mig om det är viruset i sig man ska fokusera på? Till viss del absolut men inte enbart. Det finns i dagsläget inget botemedel eller vaccin så för mig blir det en självklarhet att fokusera på vad vi faktiskt kan göra för vår egen del och andras skull. Det är i huvudsak detta som denna artikeln kommer handla om.

Dr James Robb, en amerikansk patolog, var en av de första molekylära virologerna i världen att arbeta med coronavirus redan på 1970-talet. Dr Robb har följt coronaviruset och dess multipla kliniska överföringar från djur till mänskor (t.ex. SARS, MERS). Han har nyligen delat med sig en del råd som han skrivit till familj och vänner (läs längre ner).

Som jag skrev i början vill jag fokusera på vad vi kan göra hemma för att boosta vårt immunförsvar. För i grund och botten har statusen på ditt immunförsvar en avgörande faktor för hur bra du kommer hantera virus och andra infektioner som vi ogärna brottas med.

De vita blodkropparna (leukocyter) i immunförsvaret har alla specifika uppgifter i att bekämpa patogena mikrober som virus, bakterier, svampar, parasiter. Immunförsvaret kan dock bli försvagat och orkar då inte bekämpa alla inkräktare. Det finns flera orsaker som negativt kan påverka immuncellerna, bland annat viss mat, gifter, stress, depression, latenta infektioner, näringsbrister, kronisk inflammation, dålig tarmhälsa, inaktivitet och sömnbrist. Låt oss säga att ditt immunförsvar dagligen måste reagera på mat som kroppen inte tåler. Efter ett tag, eller flera år, så kan detta leda till att immuncellernas aktivitet sänks, immunförsvaret som helhet sjunker och det blir sämre på att försvara kroppen mot infektioner. Under mina 15 år i praktik är detta något jag ofta ser. Det är väldigt vanligt att klienters leukocyter är låga men efter 4-9 månader med ändrad kost och livsstil så går värdena upp till normala nivåer samtidigt som deras kroniska symptom försvinner eller lindras.

Mikrober har en överlägsenhet i att överleva och har hjälpt till att utveckla vår planet och även oss som människor. Svampar, bakterier och virus är opportunistiska vilket betyder att om immunförsvaret är nedsatt så tar de tillfället i akt att multiplicera och få fäste. Många människor har latenta infektioner i kroppen som kan bli aktiva när man blir förkyld eller få influensan. Personer som lider av herpesblåsor är ytterst medvetna om detta. Vid tillfällen då kroppen utsätts för stress, förkylning, solbränna, menstruation eller något annat som kräver immunförsvarets uppmärksamhet kan de få ett nytt munsår.

I många fall kan det vara så att det inte är viruset i sig som är mest skadligt utan det är den inflammatoriska stormen som skapas i immunförsvarets bekämpning som är ännu värre och det som slutligen bryter ner kroppen med eventuell fatal utgång.

Det är på tiden att vi börjar ta större ansvar för vår egen hälsa! 

Här nedan kommer flera olika tips på vad man kan göra för att stärka och boosta kroppen. Detta är generella råd och är inte till för att ersätta medicinsk sjukvård.

Om du vet vad som negativt påverkar ditt immunförsvar så går det med lite vilja och jädra anamma att ändra vissa vanor. Punkterna nedan står inte nödvändigtvis i en prioritetsordning utan olika saker kommer ha olika betydelse för var och en. Om jag ser på mig själv så vet jag att kosten, träning och sömn är stora puzzelbitar för mitt välmående. Det gäller att våga testa något nytt samt prova på flera av förslagen under tillräckligt lång tid (minst 3-4 månader).

Kosten

Rensa upp i kosten och ät sådant som immunförsvaret generellt reagerar mindre på. Många spannmål (främst glutengryn), kasein/mjölkprotein, dåliga fetter som chips och fries, sötsaker, kakor, socker, raffinerade kolhydrater, alkohol, sockriga drycker och överdrivet kaffedrickande är sådant som belastar immunförsvaret. Tänk dig själv vad som händer ifall dina soldater måste bekämpa sådant här modernt trams flera gånger per dag. Göran Burenhult, en svensk professor i arkeologi hävdar att vår långa evolution biologiskt anpassat oss till mer traditionell föda och mycket av den mat vi konsumerar idag är en stor bidragande faktor till kroniska sjukdomar. Varje gång du äter något du inte tåler måste immunförsvaret reagera och i denna process bildas inflammation som skadar tarmen och andra celler/vävnader som på sikt påverkar immunförsvaret.

Jag brukar rekommendera att man följer en traditionell medelhavskost med viss modifikation. Många livsmedel i denna kosten är proppade med näringsämnen (fiber, kolhydrater, proteiner och fetter) som kan boosta immunförsvaret. Ät främst massvis av grönsaker, frukt och bär i regnbågens alla färger. Dessa färgerna innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och tusentals av fytokemikalier som stöttar våra kroppar. Ät betydligt mer rotfrukter, pumpa och squash och dra ner på säd/gryn (ja även de glutenfria). Fokusera på biotillgängligt kvalitétsprotein som svenskt naturbeteskött, vilt, fågel, fisk och skaldjur. Inälvsmat som lever är ytterst näringsrikt och innehåller betydligt mer biotillgängligt järn än kött eller järn från vegetariska källor. Industrikött och processat kött är inte att rekommendera för varken oss själva eller för miljön. Bra fetter inkluderar omega 3, olivolja, avokado, avokadoolja, ghee, kokosolja, nötter, fröer och fisk. Drick tillräckligt med vatten, en vuxen kan sikta på ca 1,5 liter. Andra hälsosamma drycker är benbuljong, ört/fruktte, gröna juicer och smoothies. Var återhållsam med koffeinhaltiga drycker och håll dig till 2 koppar kaffe per dag.

Gifter och föroreningar

All bli exponerad för gifter och föroreningar säger sig självt inte är bra för oss men tyvärr är det omöjligt att undvika i vår moderna tid. Men vad händer om man får i sig massvis av små doser från multipla källor? Många gifter och tungmetaller ackumuleras i kroppen och hjärnan. Dra ner på din exponering och lev ett så rent liv du kan. Det är ganska enkelt nuförtiden att köpa ekologiska hushålls- och hudvårdsprodukter samt ekologisk mat.

Vila, återhämtning och stress

För ett år sedan på en IFM konferens föreläste en av mina absoluta storfavoriter, Robert Sapolsky – en ofantligt beläst och intressant man. Han är professor i biologi och neuroendokrinologi. Han pratar mycket om hur vårt immunförsvar, nervsystem och hormonsystem är sammanvävda och påverkas av kronisk långvarig stress som jobb, deadlines, arbetslöshet, sorg, kronisk sjukdom osv. Som näringsmedicinare tittar jag också på stressfaktorer som kanske inte är lika uppenbara. Vad äter du som du inte tåler? Är ditt intag av kalorier för högt? Har du latenta infektioner, näringsbrister eller obalanser i din tarmflora? Hur är ditt socialt nätverk (då menar jag inte på sociala medier utan i verkligheten)? Är du inaktiv? Får du någon återhämtning? Har du tid för en hobby?

Tricket är att skapa en balans mellan jobb och privatliv, mellan ansvar och nöje. Det är viktigt att göra något meningsfullt som bidrar till glädje i ditt liv. Man måste jobba för att vara lycklig och göra bra och positiva val. Ibland behöver man detoxa från kost, sociala medier eller sitt jobb. Omge dig med människor du mår bra av. Ät långsamt och praktisera mindfulness. Gå ut i naturen och gör något som är lugnande och återhämtande. Skratta.

Sömn 

2 mars intervjuade Lina och Mia mig och publicerade en intervju som handlar om sömn och immunförsvaret. Då sömn är så kritiskt för ett hälsosamt immunförsvar ber jag er läsa den här.

Näringsämnen

Många näringsämnen kan hjälpa till att boosta immunförsvaret. The International Society for Immunonutrition har precis publicerat ett uttalande om hur äldre personer bör öka sitt intag av vitamin E, zink, vitamin C och D (speciellt de som har låga vitamin D nivåer i blodet). Dessa näringsämnen har visat sig i mänskliga studier stötta T- och B-celler i immunförsvaret. Jag håller såklart med men tycker även att dem som vet med sig lida av kroniska symptom också bör ta dessa.

Jag kan tyvärr inte ge specifika doseringar i en sådan här artikel men om du är intresserad av personliga råd eller vill testa ditt näringsstatus finns mina kontaktdetaljer längst ner.

Dr Robb’s rekommendationer till sina nära och kära

  1. Ta inte i hand! Bro-fista, klicka ihop hälarna eller hälsa på andra sätt.
  2. Tvätta händerna noga och ofta i 20 sekunder och använd sedan en >60% alkogel. Han skrev lite humoristiskt att man kan lära sina barn att tvätta händerna under lika lång tid som det tar att sjunga Happy Birthday två gånger.
  3. Ta inte på allmänna handtag, ljusknappar, stänger i tunnelbanor eller andra ytor. Mobiltelefonen är en riktig liten smutsgris och likaså tangentbordet.
  4. Torka av ytor med disinfektionsservetter och ha dessa med dig i bilen och väskan.
  5. Nys och hosta inte rakt ut i luften utan i en servett som sedan slängs.

Lite annat smått och gott

  • Håll avstånd (minst en meter) från dem som verkar sjuka och hostar/nyser.
  • Dina händer är en infektionshärd så låt bli att pilla dig i näsan, munnen och ögonen. Tydligen tar de flesta av oss i ansiktet minst 20 gånger per timme…..
  • Är du riktigt orolig och känner dig sjuk: Ring Sjukvårdsupplysningen!

Här är en intervju jag gjorde med Doctor Robert Rountree I USA. En mycket duktig läkare som även jobbar med funktionsmedicin. 

Maria: Please tell me about yourself?

Dr Rountree: I’ve been in clinical practice of family medicine for over 37 years now and have had extensive experience treating a wide range of immune related disorders as well as acute and chronic infections. I’ve been lecturing at the IFM on the pathophysiology of inflammation for over 20 years. A little more than ten years ago I became the course director and core faculty for IFM’s Advanced Practice Module in Immunology and immune-related disorders, an annual course which has given me an opportunity to take a deep dive into how the immune system functions. I am also the Chief Medical Officer at Throne Research and the author of several books.

Maria: You have been my mentor and a good friend for several years, ever since I attended my first IFM seminar 10 years ago. You are a wealth of information and have the added benefit of being a normal/conventional medical doctor and an expert in functional medicine. I think it was the combination of these two fields that prompted me to interview you. There is such conflicting information regarding the coronavirus. How do you interpret the current situation?

Dr Rountree: The biggest issue is that we haven’t had the capability of testing the entire population so we really have no idea how many asymptomatic or minimally symptomatic cases are out there. The number of formally diagnosed cases are probably just the tip of the iceberg. That is both good news and bad. The bad news is that this virus may be impossible to contain because it is spreading faster and wider than we suspected. That means it is going to develop worldwide no matter what we do. The good news is that it only tends to cause serious harm in a relatively small number of the people that become infected.

Maria: How do you think this virus is different to any other ‘’normal’’ virus and ”why the big fuzz”? It feels like the media hype it more when there’s a ‘’real name’’ to it compared to ”the normal flu”.

Dr Rountree: One of the main differences between this virus and the flu is that the SARS-associated coronavirus appears to be completely new, meaning that it has molecular structures that are unfamiliar to our immune systems. That means it can infect us and start multiplying before our immune systems can adequately respond. For most otherwise healthy people, their immunity does eventually kick in and eliminate the virus, but for a person with impaired or dysfunctional immunity, they can have an inappropriate response that leads to life-threatening pneumonia. The big mystery is why the virus doesn’t seem to have a significant impact on kids. Is it simply that kids have a more robust initial immune response that keeps the virus from taking over?

Maria: What is your most important advice in terms of boosting your body?

Dr Rountree: Since at least 75-80% of people don’t appear to develop severe disease, that implies that is possible to mount a healthy immune response even to a “new” pathogen. We know that a healthy immune response results from basic healthy lifestyle practices such as eating a healthy diet, avoiding sugar as well as refined and processed foods, minimizing alcohol, getting plenty of sleep, stress management, and getting fresh air, sunshine, and regular doses of the natural world (walking in the woods or by the ocean).

Maria: How are you personally preparing yourself? Would you avoid doing anything and what would you definitely do?

Dr Rountree: I’m staying at home more and getting extra rest! As you know I have a cabin up in the Colorado mountains and I love to spend time there. A lot of my travel plans (for speaking at upcoming conferences) have been cancelled, which is probably a blessing in disguise.

I’m also taking a list of immune supportive supplements, including: a probiotic, vitamin A and D, zinc, N-acetylcysteine, yeast beta glucan, olive leaf extract and elderberry extract.