Min favorit vitamin

Hej alla läsare! Nu var det verkligen länge sedan jag skrev ett inlägg. Tiden räcker inte till…..Jag tänkte upplysa lite om vitamin A. Jag får ofta frågan ’’vilket är ditt favoritnäringsämne’’. Detta är så svårt att svara på för det är inte bara ETT ämne man behöver för att vara frisk utan så otroligt många – allt från vitaminer, mineraler, amino syror, antioxidanter och fetter. Men om jag har kniven mot strupen så får jag nog säga att vitamin A ligger långt upp i topp. Det är en helt fantastisk vitamin men dessvärre har många blivit rädda för den eftersom man kan få förgiftning vid väldigt höga doser. Det finns därför ganska mycket skriverier om detta så tyvärr är många avskräckta att ta ren vitamin A eller tom äta näringstät vitamin A mat.

För några veckor sedan hade jag en diskussion med min vän Dr Rountree som är läkare i Colorado och föreläser värden över för the Institute for Functional Medicine. Vi pratade bla om vitamin A som en del av behandling av autoimmuna sjukdomar och han höll med mig om att det är viktigt att pointera att det finns förgiftnings risk men att den är så liten eftersom man måste få i sig väldigt höga doser. Sedan tyckte han att man även bör upplysa om att betydligt fler personer har vitamin A brist än för mycket. Vad är då höga doser? Studier visar att intag av 100 000-200 000 IE per dag i 6-8 månader är för mycket. Förgiftning är väldigt ovanligt vid intag under 100 000 IE och med tanke på att RDI är runt 2500 IE dagligen så behöver man inte vara rädd för denna fantastiska vitamin.

Vitamin A gör otroligt mycket gott i kroppen och majoriteten har med tillväxt, ögonen och immunförsvaret att göra. Här är några av vitamin As fantastiska prestationer:

  •  Vitamin A är en av de viktigaste näringsämnena i celltillväxt och genuttryck av alla celler i hela kroppen.
  • Skapandet av celler och organ hos fostret är beroende av vitamin A. Både brist och för höga doser kan leda till fosterskador. Man har sett att för tidigt födda barn har för låga doser jämfört med bebisar som är födda i tid. Forskning visar också att tillskott av vitamin A kan reducera incidenten av kroniska lungsjukdomar hos prematurt födda barn. Det är därför viktigt att du som är gravid får i dig optimala mängder speciellt i tredje trimestern för det är då barnet växer som fortast och massa nya celler ska skapas.
  • Vitamin A är en av de viktigaste näringsämnena i dina slemhinnor i tarmen, urinsystemet och lungorna. Här i finns majoriteten av ditt immunförsvar så man blir mer infektionstålig med optimala värden. Vitamin A kallades från början ’’the anti-infective vitamin’’ eftersom den har en så viktig roll för ett välfungerande immunsystem.
  • Som ni vet är jag passionerad av autoimmuna sjukdomar (AIS) och utan att bli helt nördig hur det fungerar bland dina immunceller så kan vitamin A hjälpa till att balansera ditt immunförsvar så att du blir mer motståndskraftig att utveckla fatala AIS och även hjälpa till i behandlingen av dem.
  • Likaså i astma och allergier är vitamin A viktigt för även här hjälper det immunförsvaret att skilja på vad som är egen vävnad som bör skyddas och samtidigt tona ner den inflammatoriska skadliga processen.
  • Ögats funktion är högst beroende av optimala nivåer av vitamin A då det hjälper utvecklingen av ögat och funktioner som mörkerseende och färgseende. Man räknar med att upp till en halv miljon barn i världen årligen blir blinda pga vitamin A brist.
  • Vitamin A är även jätteviktig för din hy, oralt och topikalt, och kan hjälpa i behandling av akne, torrhet, rynkor och andra hudproblem.
  • Även välfärden av dina röda blodkroppar är beroende av optimala nivåer vitamin A och brist kan leda till järnbrist. Då det är många som lider av järnbrist och kontinuerligt måste ta järntillskott så kan man fundera på om denna järnbrist verkligen är en brist på järn eller kanske rentav en brist på vitamin A. Eller att man kanske inte absorberar upp näringsämnena pga av skadad tarm…. Slänger bara ut frågan då det inte alltid är så rätt fram var problemet härstammar från.

Jag vill passa på och nämna att jag inte rekommenderar att man själv ordinerar höga doser vitamin A. Viktigt är såklart att få i sig näringsämnen genom en näringstät kost.Ren vitamin A finns bara i animalisk mat som lever, tonfisk, torskleverolja, ägg(gula) och mejeriprodukter. Sen kan man få i sig vitamin A genom att äta mat som är hög i betakarotener vilket omvandlas till A vitamin i kroppen. Mat som är hög i betakaroten är bla morrot, pumpa, sötpotatis, spenat, grönkål, nätmelon och grönsaker i största allmänhet. Det ska dock nämnas att det krävs väldigt mycket betakaroten för att det ska kunna omvandlas till en ok nivå A vitamin. Dessutom är denna omvandlingsprocess högst beroende av en hälsosam tarm, galla, lever och bukspottskörtel så har du problem med dessa organ har du högre behov att få i dig ren A vitamin.

Tidigare gavs Svenska barn upp till två års ålder vitamin A och D droppar men då studier visat att man kan få för mycket vitamin A så ges nu bara D-droppar. Detta håller jag inte personligen med om då det främst är vanligt att barn lider av brist. Därför är det väldigt viktigt att föräldrar ger sina barn mat med som är fullproppad av A vitamin och betakaroten. Men med tanke på hur lätt det är att ge barn lever, pumpa, spenat och grönkål så får framtiden visa ifall Svenska barn tagit skada av att inte få i sig detta livsviktiga ämne…. The Food and Nutrition Board of the US Institute of Medicine rekommenderar att spädbarn får i sig 400-500 IE och barn mellan 1-3 år 300 IE.

Önskar dig en härlig dag!

Maria