Vad har akne med tarmen att göra?

Acne och dålig hy är ett gissel för många. Det kan vara svårt att sluta tänka på sina finnar som lyser som stoppljus och många mår dåligt av dem. Man pillar på dem, tvättar sig med speciella tvålar, skrubbkrämer, sätter på uttorkande salvor, och täcker med cover stick eller annat smink. Kort sagt, akne är ett gissel.

Det är många som tycker det är så jobbigt att de går till doktorn och får medicin. Det vanligaste är olika uttorkande krämer, p-piller för kvinnor och om aknen är olidlig så kan man få antibiotika utskriven som tas i flera månader. När jag har en klient som tar en medicin så frågar jag alltid om den funkar. Svaret ger värdefull information för vilka system som är inkopplade och ur balans. Medin må ta bort symptomen och man slipper sina lysande finnar. Detta är såklart viktigt för det är inte bra att må dåligt över hur man ser ut, men den går inte till botten av problemet och rättar till grundorsaken.

Grundorsakerna till akne är mestadels hormoner, kosten, stress och vissa mediciner. Detta är något som jag ofta diskuterar med Mia och Lina som startat Food Pharmacy. Det är tex vanligt att kids i puberteten lider av akne då deras hormonproduktion skjuter i höjden och de äter skräp/opassande mat [1] men akne är såklart inte begränsat till tonåringar utan även många vuxna får dem. Vi ska inte prata om kvinnor som är gravida…

Inom funktionell medicin så vill vi alltid gå till botten av problemet – så här kommer förklaringen och indirekt även behandlingen av akne/dålig hy. Du kanske upplever att förklaringen är rörig, och det må den vara, men det är för att kroppens system är otroligt sammankopplade och påverkar varandra. Anledningen är nästan aldrig bara en utan multifaktoriellt. Här är de vanligaste anledningarna:

Hormoner: det är vanligt att tonåringar får akne pga av för mycket produktion av manliga hormoner. Graviditeter kan trigga akne då en kvinnas hormoner helt förändras. Hormonet insulin utsöndras varje gång du äter raffinerade kolhydrater/socker och insulintoppar kan leda till akne [2]. För mycket insulin hos kvinnor leder till excess testosteron och risken för akne ökar. Insulinexcess är inflammatoriskt och inflammation påverkar tarmen och tarmen påverkar huden.

Kosten: akne är ovanligt hos människor som utesluter de tre vita gifterna – mjöl (främst glutenmjöl), mejeri och socker. Har du överkänsligheter och allergier påverkar detta också tarmen och hyn. Kosten påverkar tarmhälsan både positivt och negativt. Det finns inget som ökar dina bra tarmbakterier så mycket som grönsaker [3]. Personer med lågt grönsaksintag har därför sämre tarmhälsa. Överskott av omega 6 fetter som man får från bakverk, kakor, friterad mat och margarin leder till inflammation och akne [4].

 Näringsbrister: Vitamin A, D, E och zink brist är generellt inte bra och inte heller för huden och behandling av vitamin A är vanlig inom dermatologin [5]. Det finns massvis av forskning om brist på essentiella fetter (EFAs) eller fel förhållande mellan omega 6 och 3 och hur detta leder till dålig hy och/eller finnar.

Tarmen: Länken mellan tarmen och huden är väldigt stark. Det finns massvis med info och publicerade studier som visar sambandet mellan kass tarmhälsa, excess av dåliga tarmbakterier, inflammation och akne. Mat som gluten, mejeri, socker, alkohol, snabbmat och grönsaksbrist leder till ökad produktion av dåliga tarmbakterier. Många mediciner påverkar tarmfloran (inte till det bättre). Stress påverkar tarmen negativt och bidrar till sämre tarmflora. Nästan allt du gör påverkar tarmen, positivt eller negativt, och när det är negativt bildas inflammation i tarmen och detta visar sig i hyn.

Inflammation: Väldigt enkelt, inflammation i tarmen leder till akne och dålig hy för många. Stress leder till inflammation. Insulintoppar leder till inflammation. Dålig tarmflora leder till inflammation. Näringsbrister leder till inflammation. Om ni tycker jag låter som en broken record så ursäktar jag mig. Inflammation påverkar ditt hormonsystem, din tarm, dina slemhinnor och din hud. Fatta hur sammankopplad din kropp är!!

Hur rörigt blev inte det!? Det finns oftast inte EN anledning till dålig hy. Även om du får svaret ’’din akne är hormonell’’ så är det alltid något som påverkar hormonerna. Vad påverkar dem? Hitta grundorsaken!

Praktiska tips för att din hy ska utstråla lyster och vitalitet:

  1. Skaffa dig en bra tarmhälsa!
  2. Ät mycket grönsaker, bär och frukt i regnbågens alla färger.
  3. Ha ett balanserat intag av essentiella fetter (EFAs). Ät fet fisk, nötter, fröer, avokado, kallpressad/rå kokosolja och olivolja. Har du mjäll, akne, torr hy, fet T-zon är risken högre för att du har en obalans i dina EFAs.
  4. Få i dig antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen som ingfära, gurkmeja, grönte, mörk choklad (minst 70%) och grönsaker.
  5. Balansera blodsockret och undvik insulintoppar.

Live well, look well! 

Maria 

 

Referenser

[1] http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/basics/causes/con-20020580

[2] A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial. Smith RN, Mann NJ, Braue A, Mäkeläinen H, Varigos GA. Am J Clin Nutr. 2007 Jul; 86(1):107-15.

[3] Dr Perlmutter. The Brain Maker

[4] Inhibition of tumour necrosis factor-alpha and interleukin 6 production by mononuclear cells following dietary fish-oil supplementation in healthy men and response to antioxidant co-supplementation. Trebble T, Arden NK, Stroud MA, Wootton SA, Burdge GC, Miles EA, Ballinger AB, Thompson RL, Calder PC

Br J Nutr. 2003 Aug; 90(2):405-12.

[5] Current use and future potential role of retinoids in dermatology. Orfanos CE, Zouboulis CC, Almond-Roesler B, Geilen CC. Drugs. 1997 Mar; 53(3):358-88.