Mitt första inlägg hos Emilia

Maria heter jag och ska ett tag framöver skriva en veckoblogg om sådant som jag upplever mina klienter och andra människor ofta frågar om. Jag har pluggat och jobbat med funktionell näringsmedicin i London och USA i 13 år och har flyttat till Stockholm för snart 1,5 sedan. Jag kommer att inleda ett sammarbete med Emilia som skriver för Pernilla Wahlgren. Jag ska hjälpa Emilia att komma till bukt med vissa obalanser som hon dragits med under längre tid men inte fått någon hjälp för. Hon kommer skriva om sin hälsoresa på sin blogg samt att ni kommer kunna följa mina hälsoinlägg.

emilia

’’Som frisk har man tusen önskningar, som sjuk bara en’’. Vägen till hälsa kan ibland kännas lång och det finns väldigt många myter, ’’sanningar’’, åsikter och mixade budskap om hur hälsa och vitalitet uppnås. Det som funkar för en person kanske inte alls funkar för någon annan. Vi är ju så olika (genetiskt, biokemiskt, hormoniellt, tarm-mikrobiellt etc) så det är jättesvårt att ge definitiva svar. Det man däremot kan se är trender – vad funkar för de flesta.

Jag har inriktat mig på kroniska symptom och autoimmuna sjukdomar och ska inom snar framtid fördjupa mig vidare inom hjärnan, nervsystemet och neurotransmittorer. Det man ser inom dessa områdena är att det är jätteviktigt att ha en icke inflammatorisk kost och äta på rätt tider, sova bra, vara så giftfri som möjligt och inte stressa för mycket. En fråga jag ofta får är ’’så vad ska jag äta’’. Ju längre jag jobbar med detta så blir denna fråga allt svårare att svara på. Jag har ju inte en aning om vad just du är överkänslig mot men låt mig säga så här. Det enda kroppen egentligen behöver rent näringsmässigt för att driva runt hela maskineriet är: fetter, protein och fiber.

För att lista några sorters mat:

  • Fett från fet fisk, frigående djur, olivolja, kokosolja, avokado, nötter fröer.
  • Protein från frigående två och fyrbenta djur, fisk, nötter, fröer, baljväxter.
  • Fiber från mestadels grönsaker, frukt, nötter, fröer. KLICKA HÄR ➞ Ekolådan säljer bra ekologisk mat. 

Kanske låter tråkigt för många, men jag hoppas att under hösten kunna visa hur man kan bli av med många jobbiga symptom genom att leva sundare.

Live well, be well!

Maria